Нашите съвети

Ламиниран паркет

През последните години особено популярни у нас станаха ламинираните подови настилки. Какаво представляват те? Най-просто казано това са дървесни частици смесени със смола и тежко пресовани, а горният слой или цвета на ламинирания паркет, това е специални обработена фото-хартия изработена с голяма издържливост и износо-устойчивост. Има няколко класа на износо-устойчивост на горния слой на ламинирания паркет, а те са: клас АС3/31, АС4/32 и АС5/32 или 33, съответно изброени по възходящ ред. За домашни помещение прапоръчваме клас АС3/31 или най- много АС4/32, който заедно с клас АС5/32 или 33 се препоръчва и за обществени сгради и помещения с голям подок от хора.

До голяма степен ламинираният паркет се предпочита заради лесния му и бърз монтаж. Преди години когато започна производството на тази подова настилка монтажът се извършваше чрез лепене на ламелите един в друг, след което се пристягаше със специални колани, които да държат здраво сглобката до стягане на лепилото. С днешна дата обаче, този процес е доста по-упростен, чрез така наречената „клик система“ за сглобяване, която предлага един доста по-лесен и бърз монтаж, което вече е едно от основните предимства на ламинирания паркет. Материалите, които са необходими за едно изцяло завършени помещение покрито с ламиниран паркет са: подложка или вата, чиито вид се определя от вида на настилката, върху, която ще се реди ламината; первази за един перфектен завършек на ламинираната подова настилка, както и консумативи за первазите, които са ъгли свързващи первазите, а също така и клипси или само видий, които се определят от вида на перваза.

В момента на пазара се предлагат повече от 300 разцветки, още един голям „плюс“ на ламинирания паркет. Освен голямото разнообразие на цветове, ламинираният паркет има различни дебелини: 6, 7, 8, 10 и 12мм. Чудите се как да изберете най- подходящият за вас и вашето помешение? Главно трябва да го съобразите с това, до колко повърхността, върху която искате да наредите ламиниран паркет е равна и нивелирана. Ако повърхността е много неравна и има фрапиращи гърбици и чупки, то тогава се препоръчва по- дебел ламиниран паркет и естествено подходяща вата под него, тъй като при по-дебелия ламиниран под вероятността от пречупване на клик системата за сглабяне, при по-силен натиск, е минимална. Ламинираният паркет е хигиеничен, анти-лаергичен, анти-статичен, поради което подръжката му е изключително лесна. Той е подходяш и за помещения с по- висока влажност на въздуха и замазката, той като е по-слабо промукаем за разлика от дървения под.

И накрая, но не последна по важност, друга положителна черта на ламинирания паркет е сравнително ниската му цена. За разлика от други подови настилки той е доста по-евтин и икономически изгоден. Срокът за експлоатация на ламинираният паркет е до 30 години.

« 1 на 2 »